Vigtig information
Vi får, grundet Corona-virussen, løbende aflysninger eller udsættelse af arrangementer. Hvis det berører dig og dit billetkøb, vil du blive kontaktet af os på mail eller telefon.

Tanzania – i Jakob Ejersbos fodspor

Annas Højskole og Klub NORDJYSKE udbyder denne helt unikke tur, hvor I sammen med forfatter og rejseleder Rune Skyum-Nielsen skal fordybe jer i den nordjyske forfatter Jakob Ejersbos liv i Tanzania derudover skal I på safari og så skal i til Zanzibar, hvor I bl.a. skal lave mad med tv-kokken Anne Hjernøe.

Prisen inkluderer:

 • Fly Aalborg via København og videre med Qatar Airways til Kilimanjaro og retur fra Zanzibar
 • Fly Kilimanjaro-Zanzibar
 • Lufthavnsskatter og -afgifter
 • 13 overnatninger på hotel/ lodge og på højskole
 • Alle måltider
 • Dagsudflugter og bustransport jf. program
 • Safari jf. program
 • Danske rejseledere og lokale guider på udvalgte ture
 • Entréer
 • 3 x madskole med tv-kokken Anne Hjernøe
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

 

I de tre dage, hvor I går i Jakob Ejersbos fodspor kommer I ud på steder, hvor Jakob boede og kom, og steder, der optræder i hans Afrika-trilogi: Eksil, Revolution og Liberty. Undervejs fortæller Rune Skyum-Nielsen mere om Ejersbo og den tid, han havde i Tanzania. Jakob Ejersbo var ret kritisk overfor den danske ulandsbistand – hvordan ser det ud i dag? Og hvad for en udvikling har Tanzania i det hele taget gennemgået, siden Jakob boede der?  Det snakker I bl.a. med den danske konsul i Arusha om. I skal også besøge en dansk kaffefarm i 1800 meters højde, og så skal I på to safarier. Først til et af verdens helt unikke naturvidundere; Ngorongoro krateret, hvor der er masser af dyr nede i krateret. Ud over ”Big Five” – løve, leopard, elefant, sort næsehorn og bøffel – findes her masser af andre dyr, hvor især zebraer, gnuer og gazeller er almindelige. Krateret er et af Østafrikas absolut bedste steder at se det sorte næsehorn Dagen efter skal I på safari i Tarangire Nationalpark, som især er kendt for sine mange elefantflokke og store fascinerende baobabtræer.

I slutter af på Zanzibar, hvor I skal bo på den danske højskole. I kommer bag Zanzibars turistfacade og besøger spændende mennesker, danskere så vel som indfødte, der viser jer sider af øen, som I normalt ikke ser eller hører om. I skal også besøge den historiske by Stone Town, der er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Stone Town er en smeltedigel af kulturer og har myldrende markeder, arabiske paladser og labyrintiske gader, hvor hundrede års historie bliver vakt til live.

Endelig får I besøg af tv-kokken og journalisten Anne Hjernøe kendt fra DR, der vil lærer jer at lave skøn swahilimad. Sammen med Anne skal I både ud på en krydderisafari og på markederne for at købe ind til madskolen. Hver dag er der morgengymnastik på stranden og fællessang, inden dagens program begynder.

Program:

Dag 1: Afrejse med fly fra Aalborg via København til Kilimanjaro i Tanzania.

Dag 2:
Ankomst, transfer og indkvartering i lodge ved byen Moshi. Afslapning ved poolen og aftensmad på lodge. Velkomst og gennemgang af programmet. Præsentation af Rune Skyum-Nielsen og hans biografi om Jakob Ejersbo “Jakob var her” fra 2016. Snak om Jakob Ejersbos forfatterskab.

Dag 3
: I tager på sightseeing i byen, hvor Jakob havde sin gang, og oplever sammen med Rune Skyum-Nielsen og forstander Anna Katrin Nørgaard steder, som optræder i Jakobs Afrika-trilogi. Frokost på restaurant i byen og dernæst besøg i familien Ejersbos gamle hus på Old Arusha Road, hvor Ejersbo-familien boede fra 1981-1983. Videre til Moshi Club, det tidligere samlingssted for udsendte europæere og amerikanere, hvor Jakob kom med sin familie for at spille tennis, squash og golf og drikke sundownere. Hvad betød det sted, for de udenlandske expacts i området? Rune Skyum fortæller. Aftensmad på lodge.

Dag 4: Afgang til den gamle Maersk-ejede sukkerrørsplantage TPC, hvor den danske hovedperson Christian i hovedværket Liberty bor med sine forældre. Frokost på TPC Club, som i dag er et flot sted med en stemning af en tid, der var engang.  Aftensmad på lodge. Om aftenen skal I se ser dokumentarfilmen: “Ejersbo” fra 2015 af Christian Bonke, en film der bl.a. viser Rune Skyum-Nielsens rejse til toppen af Kilimanjaro for at sprede Jakobs aske ud. Rune fortæller om turen, der var Jakobs sidste rejse.

Dag 5:
 Turen går til Arusha. På vejen gør I stop ved landsbyen Usa River, hvor der ligger et børnehjem, som Jakob Ejersbo valgte at støtte økonomisk ved at testamentere en tredjedel af sin arv til stedet. Under researchen til sin afrikanske trilogi besøgte Jakob Ejersbo ”Usa River Children Centre”, som er sponseret af den danske forening tanzibarn.dk. Jakob var der kun en enkelt gang. Det var først, da familien læste Jakobs testamente, at de fandt ud af, at han havde testamenteret en del af sine penge til børnehjemmet. Men hvad er der sket siden? I hører historien og møder nogle af de børn og unge, der er blevet hjulpet af stedet. Hvordan ser deres liv ud i dag? Mulighed for en guidet cykeltur i området med nogle af de unge, der er blevet hjulpet for danske midler. Frokost på cafeen HOBBY, der også støttes af den danske organisation Tanzibarn. Under frokosten hører I om arbejdet med at få de unge i området aktiveret. Fremme i Arusha, der er Tanzanias tredje største by, tjekker I ind på hotel Green Mountain View. Afslapning ved poolen og aftensmad på restaurant på hotellet.

Dag 6:
 Besøg af den danske konsul Geert Holm, der har boet i Arusha siden 1971, og som også har kendt Jakob Ejersbo. Rundtur i Arusha med Geert Holm og Anna Katrin Nørgaard. Arusha har spillet en vigtig rolle i nyere tanzaniansk historie. Her fik landet papir på sin afhængighed fra Storbritannien i 1961, og i 1967 blev Arusha-deklarationen formuleret. Arusha er også hovedbyen for de tanzanianske masaier, som er kendte for deres fine perlesmykker, der bl.a. sælges på gaden og på det særlige masaimarked, I også besøger. Frokost og herefter mulighed for at opleve et rigtigt madmarked eller slappe af ved poolen på hotellet. Aftensmad på dejlig etiopisk restaurant. 

Dag 7:
 I dag skal I besøge den danske kaffefarm Shangri-La Estate, der ligger i 1800 meters højde på kanten af det unikke Ngorongoro-krater, et af verdens naturvidundere. Kaffefarmen Shangri-La er ejet af den sønderjyske landmand Christian Jebsen og det var kærlighed ved første blik, da Christian opdagede og købte kaffefarmen for 25 år siden. I får en omfattende introduktion af Julius, der arbejder på kaffefarmen. Efter besøget tjekker I ind på lodgen og spiser frokost her. Om eftermiddagen er der mulighed for at blive på lodgen og slappe af ved poolen, besøge markedet i Karatu eller tage med ud at vandre til et vandfald, hvor man godt kan møde elefanter på sin vej. Der vil være ranger med. Aftensmad på lodge.  

Dag 8:
Tidlig morgenmad og afgang til Ngorongoro krateret, som ligger i den sydlige del af Serengeti og er en del af Unescos verdensarv. Krateret er 610 meter dybt og der er 300 km hele vejen rundt, det er en storslået natur der møder en her. Dyrene er mest aktive om morgenen er dyrene mest aktive og her jager løverne. I krateret er der mulighed for at se bl.a. løver, bøfler, gnuer, giraffer, elefanter, gazeller, aber, strudse, og masser af fugleliv. Frokost er medbragte madpakker og jeres game drive fortsætter om eftermiddagen. Aftensmad på lodge.

Dag 9:
 Game drive i Tarangire National Park, den 6. største nationalpark i Tanzania. Den har et areal på ca. 2.850 km2, og den er opkaldt efter floden Tarangire, som løber gennem parken, og som er den eneste kilde til vand i den tørre sæson. Tarangire floden er kendt for de mange elefantflokke den tiltrækker og ikke mindst de mange gigantiske baobabtræer med et meget rigt fugleliv. Udover elefanter er der også en fin bestand af giraffer, bøfler, zebraer, gnuer flere arter af antiloper mm. og sidst men ikke mindst kan man på en heldig dag opleve træklatrende løver og slanger. Efter frokost (madpakker) fortsætter safarien. Herefter kører I mod Kilimanjaro lufthavnen, hvorfra I flyver til Zanzibar. Den danske højskole ligger på Zanzibars østkyst, hvor I indkvarteres på Oasen, en kursusafdeling af Zanzibarhøjskolen.

Dag 10:
Velkommen ved forstander/skolelederen, rundvisning og historien bag højskolen. Introduktion til swahilikulturen og fordybelse i swahilimaden, der i den grad er et fusionskøkken med en blanding af de arabiske, det indiske, det europæiske – og ja, det afrikanske. v. Anne Hjernøe og Anna Katrin Nørgaard. Frokost med Swahiliretter. Herefter tur til Stone Town. Byen fortæller både historien om den brutale slavetid, hvor Stone Town var det største handelssted for slaver i Østafrika, men også historien om det væld af forskellige kulturer, der gennem århundreder har sat sit præg på byen. I skal bl.a. besøge sultanens palads og opleve aftenmarkedet med salg af fisk på spyd mm. Aftensmad på swahili restaurant.

Dag 11:
Madskole 1: I går i køkkenet og laver swahilimad sammen med Anne Hjernøe. I spiser jeres mad og herefter er der siesta og afslapning på stranden. Om eftermiddagen går I en tur til landsbyen Paje sammen med Messi, der arbejder på højskolen og er vokset op i landsbyen. Han vil fortælle om livet her og I hilser på flere af hans venner og hører lidt om livet på Zanzibar for de lokale og om området, I bor i. Aftensmad på højskolen.

Dag 12:
 Tidligere var Zanzibar kendt som krydderi-øen, da man eksporterede nelliker, vanilje, muskatnød og kardemomme til hele verden. Krydderierne blev hentet fra Asien og Sydamerika og blomstrede under de tropiske himmelstrøg. I dag er plantagerne en hyldest til øens fortid. I tager ud til Mr. Spice, som Zanzibarhøjskolen har samarbejdet med i mange år. Hos ham skal I ud at dufte og smage jer gennem vanilje, kardemomme, kanel, muskatnød, gurkemeje, citrongræs og meget mere. Frugterne er bl.a. banan, ananas, jackfrugt, appelsiner, stjernefrugt,
mandarin og mange andre. Frokost hos Mr. Spice hvor I igen får dejlig swahilimad. Efter turen er det muligt at komme hjem og slappe af på højskolen. Om eftermiddagen er det tid til Madskole 2 med de lokale kvinder og Anne Hjernøe. I er inviteret hjem til nogle af de lokale kvinder i landsbyen for at lave mad med dem og med Anne Hjernøe. Aftensmad med kvinderne i landsbyen.

Dag 13: 
I Stone Town møder I danske Maria Nitzsch Hastrup, der arbejder for Danmission. De støtter det kristne mindretals mulighed for fortsat at leve på Zanzibar. De kristne udgør 1% af befolkningen og resten er muslimer. Frokost sammen med Maria og en snak om hendes syn på Zanzibar i dag. Hvad er øens udfordringer, som hun ser det? Om eftermiddagen kan I vælge mellem Madskole 3, hvor man bliver i byen, tager på fiskemarkedet og køber ind til aftensmad. Madholdet kører tilbage til højskolen for at gå i køkkenet med Anne Hjernøe og tilberede swahilimad med fisk. Man kan i stedet vælge at tage tilbage til højskolen og klæde om for at tage med på snorkeltur. Afslutningsmiddag som madholdet og Anne Hjernøe har tilberedt. Festligt samvær og hygge i tropeaftenen.

Dag 14:
Besøg på Seaweed Center. Historisk set har Zanzibar haft den tredjestørste eksport af tang i verden, efterfulgt af Filippinerne og Indonesien. Det er den anden største industri på Zanzibar – kun overgået af turisme – og ca. 15.000 kvinder arbejder med tang på Zanzibar. I skal møde nogle af kvinderne, bl.a. Wanou Sima, der er mor til otte og gift med en mand, hun ikke ser så ofte. Han har nemlig to andre koner, han også bor med. I får også en snak om kønsroller og kvinders rettigheder på Zanzibar. Frokost og herefter kører I til lufthavnen, for at rejse tilbage mod Danmark.

Dag 15:
Ankomst København tidligt om morgenen og videre til Aalborg.

Forbehold for ændringer i programmet.

I kan læse mere om turen her. I kan også ringe til Annas Højskole på tlf. 27142926 eller skrive til info@annashojskole.dk for yderligere information.

 

Prisen inkluderer ikke:
• Drikkevarer
• Drikkepenge
• Forsikringer
• Visum

 

Jeres rejseguider er:
Rune Skyum-Nielsen, journalist og forfatter, der har skrevet flere biografier og i 2016 udkom bogen ” Jakob var her”, en biografi om Jakob Ejersbo, som det tog Rune fem år at skrive. Rune var også med i den ekspedition, der tog til toppen af Kilimanjaro for at sprede Jakobs aske ud efter ønske fra den afdøde forfatter.

Anna Katrin Nørgaard, journalist og forstander for Annas Højskole. Hun er vant til at lave grupperejser og har rejst en del på det afrikanske kontinent som journalist for DR. Anna er en dygtig formidler og planlægger selv sine ture helt ned til mindste detalje, så de lever op til hendes krav om at komme bag turistfacaden, at blive klogere på Tanzania og komme på besøg hos spændende mennesker.

 

Ved at fortsætte på dette site accepteres det at KLUB NORDJYSKE anvender cookies. Læs mere om cookieregler og persondatapolitik her.accepter cookies